Čtvrtek, 28 března, 2024
Nezařazené

Přijďte oslavit sv. Martina

05_webCelé jedno desetiletí, tak dlouho Blansko slaví vždy nejbližší víkend po svátku sv. Martina  příjezd patrona zdejšího kostela a celého města. Vítání svatého Martina se od nesmělých prvních krůčků  vyšvihlo mezi nejvýznamnější  kulturní a společenské události  podzimu nejen v našem regionu. Jubilejní desátý ročník by měl být odrazem této skutečnosti. A protože si letos Blansko připomíná také 880 let od první písemné zmínky, bude tomu i přizpůsoben program svátečního víkendu od 11. do 13. listopadu 2016.

V pátek 11.11. se v 19.00 v hudebním salonu zámku uskuteční koncert klasické hudby a naopak Dělnický dům večer rozvibrují rockové skladby kapely Harlej.

V sobotu  12. 11. se letos poprvé uskuteční v Blansku od 11 do 16 hodin v Rekreační oblasti Palava Svatomartinská soutěž Českého poháru v zimním plavání za účasti otužilců z celé ČR.

Milovníci vína a gastronomie se zase mohou těšit na  Svatomartinský košt. Ten se koná od 12.00 na Wanklově náměstí a je pořádán za finanční podpory Města Blansko. Košt bude zaměřen na slavnostní otevření svatomartinského vína a jeho degustaci. Kromě svatomartinského se bude degustovat i mladé, přívlastkové a jakostní víno od moravských vinařů a bude zpestřen několika hudebními vystoupeními.  Hrát bude cimbálová muzika Grajcar, O5 a Radeček a také HD ACOUSTIC. Na rozdíl od loňského roku je vstup na košt zdarma.

V sobotu v podvečer je především pro děti připraven oblíbený světýlkový průvod zakončený tradičním přivítáním svatého Martina na farním dvoře. Tisíce malých i velkých návštěvníků tak mají poprvé možnost posvítit svému patronu a jeho bělouši na jeho dlouhou cestu z nebes a zazpívat mu na uvítání sborově Martinskou píseň, kterou může slyšet právě jen tady v Blansku..

I v neděli 13. listopadu je po celý den připraven bohatý program. Po slavnostní mši vyjede od kostela historický průvod v čele se svatým Martinem a jeho družinou. V zámeckém parku pak proběhne uvítání patrona města nejen oficiálními představiteli, ale i historickými osobnostmi biskupa Jindřicha Zdíka a Kanovníka vyšehradského. Ten první v Blansku postavil takřka před 900 lety nejstarší kostel sv. Martina a druhý zas pro změnu bouřlivé události kolem této stavby zaznamenal ve svém Letopise. Oba tak dali vlastně i prvotní základ dnešním svatomartinským slavnostem. Svatý Martin a obě historické osobnosti se také zúčastní představení nového nástěnného kalendáře města Blansko na rok 2017, nazvaného „Blansko s nadhledem“. Jak už název napovídá, půjde o letecké fotografie města a jeho místních částí.

Následovat bude velký řemeslný jarmark s kulturním programem. V jeho rámci se diváci mohou těšit na novou jezdeckou show skupiny Štvanci, pásmo písní a tanců folklorního souboru  Drahánek, bubeníky Wild Sticks, lidovky Jožky Šmukaře a sváteční podvečer bude v parku zakončen unikátní světelnou fantazií a závěrečnou laserovou show.

Věříme, že z pestré nabídky si blanenští občané i návštěvníci města jistě vyberou.  Po celý víkend bude také většina blanenských restaurací nabízet speciální svatomartinské menu. Doprovodný program výstav, komentovaných prohlídek nebo vystoupení trubačů bude probíhat v Centru svatého Martina u kostela na Starém Blansku, v zámku i na dalších místech ve městě.

K uspořádání Vítání sv. Martina spojují tradičně svoje síly Město Blansko, Kulturní středisko města Blanska, Farnost sv. Martina, Muzeum Blanenska, učitelé a studenti Střední gastronomické školy s.r.o. skauti, soukromé subjekty a mnozí další. Na zajištění hladkého průběhu celé akce spolupracuje od jejího vzniku i Městská policie Blansko a v letošním roce poprvé i jízdní jednotka Policie ČR.

Vítání svatého Martina se stále víc vymyká jiným běžným akcím tohoto druhu. Patří totiž k největším v republice nejen rozsahem kulturního, zábavního a gastronomického programu, ale má navíc i svůj duchovní rozměr. Svatý Martin se zde stává pro místní i návštěvníky skutečným symbolem. Symbolem vzájemné pospolitosti, dobré vůle, radosti ze života i ochoty bojovat za správnou věc. Snad právě pro tuto svou atmosféru je blanenská akce vyhledávána návštěvníky nejen z regionu, ale i z brněnské aglomerace a sousedních krajů. Ne náhodou se už tradičně koná i za podpory Jihomoravského kraje.

Vstupné na nedělní program v zámeckém parku se už léta snažíme udržet na velmi příznivé úrovni, tj. v předprodeji za 30,- Kč na místě samém za 50 Kč. Přitom děti do 15 let, držitelé průkazů ZTP a všichni, kdo přijdou v historickém kostýmu mají  již od prvních ročníků vstup zdarma.

Přijměte tedy naše srdečné pozvání v listopadu do Blanska, města přezdívaného Brána Moravského krasu! Jistě se přesvědčíte, že tato brána je všem návštěvníkům a poutníkům vždy otevřena dokořán.

Veškeré podrobnosti k programu lze nalézt na martin.blansko.cz/

Změna programu vyhrazena!

Vítání svatého Martina je registrovaným zážitkovým regionální produktem  Moravského krasu.

Novinkou bude plavání otužilců

V programu svatomartinských hodů se letos poprvé objeví divácky zajímavá akce, a to plavání otužilců v blanenské přehradě. V sobotu 12. listopadu dopoledne se uskuteční závod Českého poháru v zimním plavání. Odvážlivci z řad veřejnosti se navíc mohou pokusit zdolat stometrovou trať.

„Blanenští a brněnští otužilci se rozhodli, že využijí rekreační oblast Palava a jednu ze soutěží Českého poháru uspořádají nově v Blansku,“ uvedl vedoucí odboru kanceláře tajemníka města Blanska Jiří Kučera.

V minulosti už otužilci na Palavě plavali, a to v sedmdesátých letech. Existuje o tom fotografická dokumentace.

Program: 11:20 h zahájení, nástup zimních plavců 11:35 h start na 100 m (nesoutěžní trať pro veřejnost) 11:45 h start na 250 m 11:55 h start na 1 000 m 12:45 h start na 750 m 13:35 h start na 500 m 15:00 h vyhlášení výsledků soutěže

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..