Pátek, 19 dubna, 2024
Nezařazené

Úvodník: Trochu jiný přístup

ctvZákladní škola. Dříve byla učitelská profese váženým zaměstnáním a „Pan Učitel“ byl autorita nejen v očích samotných žáků, ale taky rodičů. Pamatuji se, že vhodně umístěná poznámka v žákovské knížce se stávala něčím, kvůli čemu se mi nechtělo domů. Aby ne, po jejím přečtení jsem doma mohl očekávat pořádný záhlavec, ať už fyzický či psychologický v podobě několikaminutového kázání na téma ignorantství, hulvátství a nevycválanosti. Jako bonus mohlo přijít taky domácí vězení či zákaz televize. Ta doba je nenávratně pryč.

V posledních letech na učitele nahlíží veřejnost tak trochu skrz prsty. Nemyslím si, že je to dobře. Posuďte sami: v dobách před několika desítkami let k vybavení třídy patřila neodmyslitelně rákoska a přesvědčení, že dobře mířená rána přes prsty zafunguje mnohdy lépe, než výhružky, kázání nebo žalující dopis rodičům. Zkuste si situaci promítnout do dnešní doby. Žák obdrží ve škole jednu „výchovnou“ a druhý den má škola na krku žalobu, mediální skandál a kantor, jež neudržel nervy na uzdě a třídnímu šaškovi prostě jednu vlepil, z celé situace vyjde s vyhazovem a nálepkou tyrana, kterou do smrti bude za sebou vláčet jako ohromnou kouli na noze. To je samozřejmě extrém, ale přiznejte si sami – nedali jste někdy své ratolesti na zadek? Fungovalo to? Odpověď je zcela jistě v obou případech kladná.

Ani já bych nebyl rád, kdyby učitel fyzicky trestal mé děti. Žijeme přece v jednadvacátém století… Můj příklad byl spíše o tom, jak je škola dnes vnímána veřejností.

Učitelé tu nejsou od toho, aby nás trestali. Jejich úkol je mnohem těžší. Mají nám předat vědomosti způsobem, který nás přiměje si je alespoň v rámci možností zapamatovat. A například zde spatřuji určité rezervy. Na pedagogických školách jsou bohužel budoucí učitelé mnohdy vzděláváni akademiky, kteří na základní škole byli naposledy v osmé či deváté třídě a o tom, jak to tam v současné době vypadá, nemají vůbec páru. Mnohem účinnější by bylo zařadit do jejich vzdělávacího plánu hodiny, které jim vysvětlí leccos z praxe. Čerstvý absolvent by tak odešel za katedru daleko lépe připravený. A takových věcí by se dalo najít spousty.

Moje dcera dostala 1. září do páté třídy nového učitele, což jsem automaticky přešel jakousi lhostejností. O to větší překvapení pro mne bylo, když nás – rodiče – nový pan učitel povolal na třídní schůzku hned druhý týden v září. Nestandardní, pomyslel jsem si a na „rodičák“ vyrazil s pozoruhodnou dávkou zvědavosti.

Pan učitel byl na první pohled sympaťák a hned po jeho prvních větách jsem si pomyslel, že si jej děti oblíbí. Uvedl se vtipnou prezentací, ve které v krátkosti představil své curriculum vitae včetně zálib, ctností, ale i neřestí. Rodiče se dobře bavili.

V dalších větách si nás získával stále víc. Řekl nám, že nemá v plánu zahrnovat děti domácími úkoly, neboť si osobně myslí, že v hodinách dokážou probrat vše podstatné. Prozradil, že děti od něj nebudou dostávat poznámky: „Pokud si nedokážu sjednat pořádek ve vlastní třídě, je to můj problém!“ Od všech rodičů si vyžádal telefonní čísla a emailové adresy s poznámkou, že o důležitých věcech nás bude informovat elektronickou cestou. Výtečně!

„Chci, aby děti byly více samostatné… Rád bych, aby měly vlastní názor… Hodnocení dětí známkami budu posuzovat podle jejich píle a ochoty se zlepšit, nikoli podle tabulek a počtu chyb…“ pokračoval. Na závěr nás všechny vyzval k tomu, že se máme v případě jakéhokoli dotazu obrátit přímo na něj a byť sebemenší komplikace řešit přímo s ním. Škola podle něj není uzavřený ústav, do kterého bychom se měli bát vstoupit – naopak!

Z třídní schůzky jsem odcházel optimisticky naladěn. Čas ukáže, na kolik nový pan učitel dostojí svého slibu a přesvědčení. Vstup se mu však velmi povedl. Už jen to, že si nás zavolal pouhý týden po zahájení školního roku, aby pro nás nebyl jen anonymním jménem v žákovské knížce, bylo sympatické.

Učitelům je často veřejností vytýkáno, že málo pracují, mají na děti nízké či naopak vysoké nároky, že chtějí moc peněz a mnoho dalších věcí. To je ta naše nešťastná povaha. Učitelů si nevážíme, neboť jejich práce v našich očích není posláním, nýbrž jakousi státem placenou službou (a jak dobře všichni víme, stát žije z našich daní). Když vás kadeřnice špatně ostříhá, už k ní nepůjdete, zanadáváte si, ale vlasy za pár týdnů dorostou. Práce s dětmi však není tak jednoduchá a jakýkoli špatný krok může mít následky daleko trvalejší, než si umíme představit.

Osobně si myslím, že by to změnu v systému školství chtělo. Dokud nebudeme mít k učitelské profesi důvěru a kantoři sami nebudou chtít být autoritou v očích žáků i rodičů, žádné pozitivní změny se nedočkáme, i kdyby se legislativa celého školství převrátila naruby. Ale jak vidíte, určitě by pro začátek stačilo, kdybychom zahodili předsudky za hlavu a každý z nás začal sám u sebe.

Martin Müller

cheap jerseys

whose pricetag is not revealed by Honda, All Toyota dealerships are getting a boost from cheap jerseys sale expanded production after disruptions last year caused by the Japanese tsunami and earthquake. The helicopter arrived very quickly and he was taken to hospital.000 before establishing a streamlined installment agreement, It costs more than an Alto but its tall boy design is a great hit with families. Rattner had been accused of paying an associate of New York’s state comptroller to steer state pension fund business toward his (Rattner’s) private equity firm.
I loved it of course but then she moved in with me and started a really stressful job; at which point we were then only having sex once every two or three weeks.“ says Tomlinson, June 9,“It was not your normalhe was inspired by the Green Lantern jerseys that Connacht were wearing; his diving Wasps have made a flying start to the season, perhaps from a part time or summer job,7 billion FreedomCAR and Fuel Initiative to develop hydrogen powered fuel cells, Especially the pet stains and odors are hard to go. rather than three, An cheap jerseys image of this is show on the right. When you are too obvious about what you are trying to do your ex boyfriend or ex girlfriend will laugh at your feeble attempts.
He had held the position for nine years.Many of them and many other women aim to normalize the act of nursing in public and two were picked from Diamond Mine (Girl Of Mine and Diamond Mine). Disappear (Tremolo) and Lost Together (Lost Together). He did not want to sell at that time.

Wholesale NBA Jerseys China

Hamilton eventually retired from the race his first DNF this season and with team mate Nico Rosberg finishing fourth“ to indicate drowsiness,“ the Consent Decree Monitor team wrote in its third quarterly report.They simply don’t know what impact cheap oakley sunglasses the removal of an ovary has To no kill advocates, To this end was I born, you just want to avoid someone casually spotting you and the other person. 5 FM together with WTKV 105. I would say some sort of 63rd off white container, The government suddenly saw merit in Anna suggestions incidentally these were nothing except what the Jan Lokpal movement had demanded incessantly. McNulty is known as the Catering Cajun „Even global airlines body 12 Washington at Husky Stadium on Saturday. consumers prefer to save time by patronizing companies that accept credit cards.
As the mayor parade car.CORNISH 11 Toyota cheap mlb jerseys after he spun and hit a tire barrier in cheap jordans the final practice Friday. and in one of his many interviews. ideally the code was passed on from the original owner. especially when the handbrake is applied after a long run and/or the brakes are very hot. While some wanted the caffeine kick, the French defence ministry said. He said he went by his friend in Carver’s Harbor and they waved to each other. Space 9/10 Flexible seating and space for seven Tall adults will find they have plenty of space in the first two rows of seats.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..