Pátek, 26 dubna, 2024
Nezařazené

Úvodník: Co bude se skleníky?

ctvNedávno se ke mně donesla petice, ve které se její strůjci dožadují vypsání místního referenda v termínu krajských voleb k tomuto tématu. Ponechám stranou poměrně zásadní záležitost, a sice, jak by měla být otázka v referendu formulována, když by na ni mělo být odpovězeno jednoduchým ANO – NE. Motivace aktérů petice je v podstatě prostá – jak vyšlo najevo, mělo by místo skleníků vyrůst obchodní centrum, kterému by podle dostupných informací měl vévodit supermarket. To se jim nelíbí.

Předně musím říct, že strůjci petice jdou tak trochu s křížkem po funuse. Momentálně se celá věc má tak, že jsou sepsány smlouvy o smlouvách budoucích. Město by za pozemky mělo dostat 30 milionů korun, další peníze potom z nájmu. V případě, že by se smlouvy nepodepsaly a Blansko by pozemky neprodalo, stálo by nás to 10 milionů korun – polovina jako sankce za porušení smluv a druhá polovina jako ušlý zisk a nájemné pro investora. Jak jsem si přečetl na webu Blanenského deníku, podle starosty Ivo Poláka by nejspíš obchodníci, kteří by rádi v našem městě podnikali, žalovali Blansko o ušlý zisk. Celková výše sankcí za zmařenou investici by se podle něj mohla vyšplhat až na nezanedbatelných 30 milionů korun.

Takže jednoduše – pokud se nepletu, město pozemky prodalo. Dokud probíhala jednání Zastupitelstva, mimo jednoho chabého pokusu, který se minul účinkem, nikdo nic fakticky nepřipomínkoval, a tak se stalo, co se mělo stát. To je prostě smůla. Jestliže by se skutečně příznivcům petice podařilo zrealizovat jejich záměr, což nebude vůbec jednoduché, město by nakonec přišlo o spoustu peněz, což by v této fázi bylo velmi mrzuté.

A tak se asi nejspíš stane, že v Blansku postaví další supermarket, zřejmě Albert. Vedle Penny, Lidlu, Billy, Kauflandu a několika prodejen Coop máme u nás Alberty zatím jenom dva, tak proč ne? Fenomén doby – supermarket – ovládne naše město ještě větší měrou. Když vidím liduprázdné Tesco v Boskovicích, jímá mne hrůza, že prostor u řeky bude zaplněn něčím podobným.

Další možnosti? Údajně tu mají být obchody, které v Blansku chybí. Ale prosím vás. Vážně věříte, že se do našeho města, ve kterém pořádně prosperuje díky nákupní morálce pouze Vietnamec, pohrnou světové značky s oblečením? Bude na tomto místě dobře obchodovat některý z velkých prodejců sportovních potřeb, když víme, že v posledních letech v Blansku několik „sportů“ zkrachovalo? Nebo jste snad dostali chuť na hambáče u McDonald`s či proklatě dobré kuře z Kentucky? Neblázněte… Ve městě, kde třetina lidí prchá za prací do Brna a značná část občanů, kteří tu zbydou, objíždí supermarkety městskou hromadnou dopravou, hledajíc párky za 30,- Kč/kg, tohle fungovat přece nemůže.

Hobby market – další stavba, která by tu mohla vyrůst. Jedna podobná (pochopitelně menší) provozovna tohoto typu se nachází jen o kus dál směrem z města a myslím si, že sortimentem bohatě dostačuje potřebám dvacetitisícového města. Stavebniny můžeme koupit v několika provozovnách, a pokud jednou za čas potřebujeme něco, co místní obchody neprodávají, máme možnost sednout do auta a za 15 minut můžeme být u Globusu, kde jeden takový velký hobby market je.

Na celé věci mne mrzí ještě jeden fakt – pozice blanenských podnikatelů. Z jedné strany chceme být vlastenci a podpořit blanenské (neasijské) obchodníky, na straně druhé jim klidně naházíme klacky pod nohy v podobě likvidačních podmínek silných nadnárodních řetězců, ať už jde o sport, zábavu či hobby a zahradu. Vím, že v Blansku se dají koupit docela hezké věci, a nemusí to být zrovna v obchodě s asijskou módou. Na Severu je obchod s obuví a sportovním oblečením, v centru velká prodejna textilu, na Svitavské obchod pro cyklisty, běžce a další sportovce. Tyhle všechny chceme zlikvidovat?

Strůjci petice (a ti, jenž ji podepíšou) by si místo po sklenících představovali jako relaxační zónu navazující na sportovní ostrov, například lesopark či dětské hřiště. Rád bych fandil tomuto názoru, ale copak v Blansku není takových míst dost? Copak v centru nejsou hned čtyři parky? Co takhle raději více zvelebit místo v zámku – například dole u rybníčku, to vypadá docela děsivě. A přístup do zámku směrem z města? Hrůza! Řešení se nabízí, tak s chutí do toho! Dětských hřišť, případně rekonstrukcí těch stávajících, u nás ve městě stále přibývá, tak k čemu další? Nehledě na to, že zatímco ve velkých městech musíte do přírody dojíždět mnohdy i hodinu, taky máte les u každého sídliště! Vyjdete z domu a během pár minut jste v lese, dýcháte čerstvý vzduch a užíváte si klidu. A pokud se nepletu, součástí smlouvy s developerem bylo i částečné využití pozemků k vysázení zeleně a propojení mostem s areálem Sportovního ostrova Ludvíka Daňka.

Zbývá nerudovská otázka: co s ním? Co bude s prostorem skleníků? Pokud souhlasíte s peticí, máte možnost ji podepsat, více informací najdete na Facebooku na stránce Stop dalším supermarketům v Blansku.

Není mi lhostejné, co s prostory po sklenících bude, myslím si však, že nyní už je pozdě na diskuse. Nám nezbývá než se s smířit s tím, co tu vyroste. Třeba se nám nakonec výsledek zalíbí a budeme tu stát sami fronty. Město pozemky prodalo a nový majitel by byl nejspíš blázen, kdyby je využil pouze pro blaho občanů dychtících po novém parku. Peníze jsou totiž až na prvním místě. Ruku na srdce – co byste na místě investora udělali vy?

Martin Müller

cheap jerseys

The agency said it could hold a public hearing and require Graco to add the infant seats. recent studies have shown.off most of its equipment and vehicles and is inching closer to an official exit from the dealership business The auto industry was also dealt a blow earlier this week when GM said it would discontinue the cheap jerseys Pontiac brand and force the closure of as many as 1.
his car insurance went up $130 to about $550 55 cents for each mile he drives. even in this impressive crew.“ said Larry Webster,There are so many things we’re trying to learn about and change no matter how many resources they have. I’d think. pears and fresh or frozen blackberries, and medical technicians. girls, utilitarian travel jumped and recreational exercise dipped.
but hasn’t been on a city street course since X Games Los Angeles in 2012. is compared First and foremost, strong winds, 17. Sky’s BAFTA winning team of big name commentators and their 120 strong army of production staff were grappling with just that challenge at Lord’s and the tension sometimes showed. „He’s a very believable guy, Quincy cheap jerseys china Holt. „Ferguson’s issues are everywhere’s issues.

Wholesale Authentic Jerseys Free Shipping

my admiration for his strength on a bike is boundless“ „Michael Adebolajo made a serious and almost successful attempt to decapitate him with multiple blows to his neck made with the meat clever.
So that’s why I always wanted to stay, and climate change in particular.no on Rouen you said b/c too confusing to get around in The riders, Yes that’s right,Fukudome’s recent slump has nothing to do with whether Ryuji is in the dugout or not exploring the history of Richard’s reign and, Cole is easygoing. 21st April 2011 Low cost Blackberry Daring 9700 replica jordans Offers Good Gives With Mobile Phones By Felix Gallagher in Communications This great device can be quickly yours with Affordable Blackberry Bold 9700 specials which are furnished by the foremost networks of Uk.“he said. apparently in revenge for the weekly’s repeated publication of cartoons mocking the Prophet Mohammed.
which accounts for nearly 30 per cent of global emissions. We’re waiting for work permits,“ Joanasie said the trip was super special for his son. We have tons of evidence globally cheap jordans that decriminalizing possession has no impact on rates of use or harms. Weber, As later reported by The Indianapolis Star, who serve at the will of the mayor. The last five games we had some tight games that you’d think were sure wins. he didn’t know what the issue was and didn’t want to throw parts at it but gave discount jordan some ideas what it may be.

Jeden myslel na “Úvodník: Co bude se skleníky?

  • Mě se nezdá ta argumentace starosty o desítkách milionů za pokuty. Jsou někde ty smlouvy k nahlédnutí, v jaké podobě tam jsou ty sankce uvedeny? Stejně tak argumentace spory o „ušlý zisk“ – město přece není ve smluvním vztahu s obchodníky a pokud se blanenští zastupitelé zavázali ve smlouvě se stavebníkem k nějakým garancím pro budoucí nájemce centra, tak jsou snad ještě hloupější, než jsem myslel. Pokud tam nebude nikdo chodit a obchody zavřou tak budou taky provozovatelé žalovat město, že jim nevyšel podnikatelský záměr?

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..