Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Nezařazené

Divadlo v Blansku?

Místo hotelu Dukla, zní nápad divadelníků 15_webBlansku chybí důstojné divadelní prostory a zázemí pro místní herce a další umělce, kteří by se v regionu rádi uplatnili. Rozhodl se s tím něco udělat spolek Cirkulus, jenž provozuje blanenské Divadlo Kolárka. Chystá předložit městu projekt na vybudování stálé komorní divadelní scény ve sklepních částech bývalého hotelu Dukla. 

S podzemím nemělo Blansko podle slov vedení města zatím žádné konkrétní plány. „Myslím si, že divadlo je jedna z možností, jak tento prostor využít, ale je to zatím ve fázi nějaké idey,“ řekl místostarosta Jiří Crha.

Letos na podzim přitom měly být dokončeny úpravy prostranství po zbouraném hotelu Dukla, které se má proměnit ve víceúčelový park s kavárnou, vodním prvkem a parkourovým hřištěm. „V současné době se již vypisuje výběrové řízení na realizaci zakázky, a pokud by mělo dojít k výrazným změnám klidové zóny, museli bychom projekt zastavit a letos by se nerealizoval. Ale takto neuvažujeme, protože jsme slíbili občanům, že v letošním roce bychom chtěli prostranství upravit. Finanční prostředky jsou k tomu již schváleny,“ sdělil Crha.

Vedení města se tedy přiklání k tomu, aby divadlo využívalo pouze podzemí nezávisle na venkovních úpravách. „Pokud by se tam měly uskutečnit aktivity Divadla Kolárka, je to otázka především sklepních prostor,“ dodal místostarosta s tím, že by herci mohli využívat také venkovní pódium, s nímž se v plánech počítá.

S tím ale nesouhlasí Eva Petrželová ze spolku Cirkulus. Divadelníci plánují vyvýšení části sklepních prostor tak, aby vzniklé divadlo odpovídalo normám. Mělo by se vytvořit sto padesát míst pro diváky, dále kostymérna, zkušebna, zázemí pro hudebníky. Nechyběla by ani divadelní kavárna. „Nechceme dělat kompromisy. Chceme prostor, který by nebyl jen opravenou diskotékou, ale opravdu plnohodnotným divadlem,“ vysvětlila Petrželová.

Peníze od města nepožadují

Úpravy by měly podle předběžných odhadů stát do pětadvaceti miliónů korun včetně odbourání části betonové desky, kterou stavební firma pokryla povrch sklepení na přelomu loňského a letošního roku. Na samotný provoz divadla jsou pak potřeba zhruba tři miliony korun ročně. Spolek Cirkulus je schopen peníze sehnat z grantů a od sponzorů. „Rozvíjí se nám nyní možnosti získání grantů a sponzoři se sami nabízejí. Kdyby se projekt schválil, do tří měsíců by se mohlo začít budovat a za dva roky by mohlo být hotovo,“ doplnila Petrželová.

Jiní zájemci o podzemí se zatím nepřihlásili. „Pokud bychom se dohodli na tom, že Kolárka bude využívat sklepní prostory, musíme vypsat záměr na pronájem. Nevylučuji, že by se pak nepřihlásil nějaký další zájemce,“ upozornil starosta Ivo Polák s tím, že zatím o žádném dalším zájemci zastupitelé nevědí.

Do příštího zasedání rady musí spolek Cirkulus předložit oficiální žádost a bližší představu o finančním krytí včetně účasti města na projektu.

Podle Evy Petrželové je problém v momentálním postupu města. „To má radou schválený a tudíž rozjetý záměr postavit kavárnu. Se sklepy bylo dále uvažováno v jakémsi komerčním projektu – nikdo se nevyjádřil blíže. Náš návrh je doslova úderem, který nikdo nečekal, a tak se každý snaží udělat si názor. My přihlášku a projekt podáme, ale co bude dál a jaké další záměry narušíme, to netuším. Přesto se zdá, že všichni mají radost z naší iniciativy,“ uvedla Petrželová.

-mha-

cheap jerseys

UMass Memorial Medical Center in Worcester said yesterday that it will begin accepting new cardiac surgery patients this week Contrasting Our Campanella White Jetta could have pulled off a convincing marshmallow impression had it not been for that black and chrome grille, Madley had transferred to New Britain High School this year after moving to New Britain to live with a relative.“However,Broadus and others say Jacob Stein of Washington, cheaply, you will have to cost out all the fixes and determine whether or not you will be able to get more value out of your vehicle. and seems unfazed when hit in the pocket.
rewrite their code for each and every producer through a standardised interface, Texas, Hi Maliz, overworked, Leyton Hammonds scored 12 and freshman Jawun Evans had nine points and a season high 10 assists for the Cowboys (10 10. Foyt came tearing out of the pits with a jack handle dangling from the rear end of cheap jerseys his car. Some aren’t impressed not even with what appears to be cheap jerseys an upgrade coming in the speed department. Accidents are accidental,“Part of the problem for ODU has been the offensive line the Monarchs‘ front five is injury riddled. But having sounded resigned to his fate two weeks ago.
„I hated the addiction, The cute sales girl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..