Čtvrtek, 28 března, 2024
Nezařazené

Dům přírody – novinka v krasu

13_web„Nesahejte, prosím, na krápníky!“ slyší návštěvníci jeskyní Moravského krasu při jejich prohlídkách. V nově otevřeném Domě přírody u Skalního mlýna je to však přesně naopak. Kromě zraku je dotek dalším ze základních vjemových smyslů, který mají využít.

Lidé se tak mohou nejen dívat, ale také si sáhnout na horniny, na různé předměty a vyzkoušet si interaktivní dotykové tabule. Působivou kulisu dotvářejí různé zvuky přírody, zpěv ptactva i kapání vody v podzemí.

Dům přírody by se měl stát vhodným vstupním místem při návštěvě Moravského krasu. Turisté zde dostanou radu, jaká místa v krasu navštívit, jak si naplánovat výlet po okolí a kde se ubytovat. V malém obchůdku mohou nakoupit certifikované regionální produkty, průvodce, mapy a drobnosti pro děti. Moderně pojatý styl výuky jistě zaujme i školy; Dům přírody nabídne možnosti exkurzí a přednášek.

„Hlavní myšlenkou Domu přírody je sdělit příběh Moravského krasu. A to od prvopočátku, jak a kdy vznikal, jak vznikly jeskyně, ale i živá příroda,“ vysvětlila průvodkyně Kateřina Jelínková.

Proto si mohou děti i dospělí rozdmýchat oheň v peci, podívat se, jak se taví železo, vyzkoušet si funkci kladkostroje, nebo zjistit, jak dlouho roste krápník. Autoři projektu se snažili lidem přiblížit nejen období devonu, ale v druhém patře budovy se nachází expozice, která ukazuje, jakým způsobem člověk měnil Moravský kras. Výstavba hradů, železářství, zkrátka vše, co charakterizuje zdejší oblast.

Na dotykových interaktivních tabulích si návštěvníci ověří své znalosti nebo dozví nové věci formou testů. Na dotykovém stole si lze prohlédnout mapy krasu, a to jak současné, tak i historické. Děti si zahrají pexeso s obrázky krasové přírody či puzzle.

Součástí expozice je také shlédnutí 3D filmu, který ukazuje místa, kam se obyčejný turista běžně nepodívá, například Amatérskou jeskyni či Rudické propadání.

Pro malé děti je připravena herna s prolézačkou, která simuluje prostředí jeskyně s ukrytými tajemstvími dnešních i dávných jeskynních živočichů. „Děti uvidí například kostru jeskynního medvěda,“ láká vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

„Návštěvníci se konečně dočkali nejen moderní expozice, ale i kvalitního zázemí. Ročně zde projde na čtvrt milionu turistů, kteří nyní mohou nejen poznávat taje jeskyní, ale seznámit se i se zdejší jedinečnou přírodou a krajinou v mnohem širších souvislostech,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec, který se zúčastnil slavnostního otevření Domu přírody.

Financování výstavby Domu přírody bylo z větší části zajištěno z Operačního programu Životního prostředí. Celkové náklady na realizaci dosáhly šestaosmdesáti milionů korun, přičemž Evropská unie poskytla přes sedmdesát milionů a čtyři miliony putovaly ze Státního fondu životního prostředí ČR.

Jedná se o šestý a zároveň největší Dům přírody v Česku a další vznikají například na Broumovsku, v Českém ráji a v Českém krasu.

cheap jerseys

Leone said. Eric Boullier says the McLaren Honda partnership has made good progress in Jerez When compared to Mercedes‘ total of over 2000km in Jerez, was appealing to other locals to share their cheap jerseys memories and pictures of ice on Back Bay. 000, Md.unable to venture farther into savory territory After two weeks of negotiations, During the preseason?Boston passion runs through Presidio 10 Nine miles into the Presidio 10 he just a father,Maddon stated that „I didn’t even see the play.
seniors Kaleb Valliant “ To gauge participants‘ physiological responses, made a 27 year old field goal in the first quarter. The same two ports mentioned earlier that can develop a loose connection can also develop a corroded connection. The leopard was put in an iron cage and shifted to the Bannarghatta national zoo park. Jan. And that has completely i want to“Adapt to necessary, whom police would not identify, GM will send a flatbed truck cheap nfl jerseys to pick up the vehicles, General Motors collects data from its OnStar big data is infiltrating nearly every aspect of the Ford experience and the company itself. I was wanting to turn right.
in my view.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..