Sobota, 20 dubna, 2024
Nezařazené

Na kávě s Michalem Zábojem

03_webMichal Záboj *1974 Zpovídat Michala u kávy bylo náročné. Je poznat, že jako novinář je zvyklý otázky klást, ne odpovídat, a tak se role občas přehodily. Michal je zkrátka novinář každým coulem, pro kterého je žurnalistika spíše způsobem života než povoláním.

Pokud vím, jsi jedním ze služebně nejstarších novinářů na okrese. Jak dlouho jsi v branži? Od roku 1998. Je to 17 let. Pokud jde o pořadí, řekl bych, že jsem tak třetí. Jakými médii jsi prošel? Pracoval jsem v tištěných médiích i rádiu a zhruba před rokem a půl jsem se dostal do elektronického média. Začínal jsem v regionálních novinách Boskovicko – ty bohužel loni na konci roku přestaly vycházet – pak jsem prošel dvěma oborovými časopisy a odtud jsem přešel do někdejší Rovnosti, kde jsem dva roky psal zpravodajství z okresu Blansko. Pak jsem na dvanáct let zakotvil v Českém rozhlasu Brno. Před rokem a půl jsem se vrátil do regionu do Zrcadla Blanenska a Boskovicka, kde jsme rozjeli elektronické zpravodajství z okresu Blansko.

Jak se to vlastně přihodilo, že ses stal novinářem? Bylo to tvoje vysněné povolání? Když jsem se vrátil ze základní vojenské služby, hledal jsem nějaké zaměstnání. Uviděl jsem tehdy v novinách inzerát, že hledají redaktory, a přihlásil jsem se. A jestli jsem to měl jako vysněné povolání? Možná ano. Vzpomínám si, jak jsem byl v sedmnácti letech na pár týdnů na studijním pobytu v jedné rodině ve Francii a ptali se mne, čím chci být? Tehdy jsem jim odpověděl „journaliste“.

Jak velký to byl rozdíl – přejít z novin do rádia? Pracoval jsem v redakci zpravodajství a publicistiky ČRo Brno, takže jsem zůstal novinářem, dělal jsem stejnou práci jako v Rovnosti s tím rozdílem, že se mi rozšířilo pole působnosti – už to nebyl jen okres Blansko, ale celý Jihomoravský kraj. Obrovský rozdíl byl ovšem v rychlosti. Píšící redaktor měl v roce 2000 na práci relativně dost času, kdežto v rádiu se doba mezi tím, kdy došlo k nějaké události a okamžikem, kdy jsem ji zpracovanou předložil obecenstvu, strašně zkrátila. To bylo na začátku stresující, ale člověk si zvykne. Dneska je to pro mě spíš výhoda, protože jsem zvyklý zpracovat téma rychle a relativně přesně, i když nějaká ta chybička se občas vloudí. Mimochodem to, že novinář může být občas i trochu nepřesný, potvrdil dokonce Ústavní soud. Konstatoval, že novinář pracuje rychle, není specialistou na všechny obory a navíc připravuje článek pro nejširší okruh čtenářů, takže nelze očekávat, že všechny informace budou zcela přesné a objektivní. A s tím by měli počítat i čtenáři, potažmo posluchači a diváci.

Dá se říct, že ses v té práci našel, že je to tvoje místo v životě? Ano, ta práce se mi líbí a můj vnitřní pocit mi říká, ano, je to tak. Ale jsou i další důvody. Oproti, řekněme obyčejnému člověku má žurnalista několik výhod. Dostane se na místa, kam se normální člověk běžně nedostane, buď ho vůbec nenapadne tam zajít, nebo by ho tam nepustili. Žurnalista taky potkává hodně zajímavých lidí, od prezidenta přes ministry a celebrity, až po lidi, kteří mají unikátní životní zkušenost nebo nějakou jedinečnou pracovní náplň, a může si nimi promluvit, může se jich zeptat na cokoliv a to samozřejmě obohacuje. A pak je tady to, že jako žurnalista se dozvím obrovské kvantum informací, což mě vždycky zajímalo. Všechno to ale z různých důvodů nejde zprostředkovat veřejnosti. To, co se objeví ve finálním článku nebo rozhlasové reportáži, je pouhým zlomkem toho, co žurnalista ví. A nejde jen o tu věc samotnou, ale o dlouhodobé znalosti a schopnost dát si současné informace do souvislostí s tím, co se odehrálo před lety.

Kdo tě v začátcích vedl, učil novinářskou etiku? Nebo jsi na to přicházel sám postupně? Člověk samozřejmě musí mít nějaký základ, musí vědět, co si může dovolit a co ne. V mém prvním působišti, v novinách Boskovicko, to byla šéfredaktorka Jitka Meltkusová. Další škola pak přišla v Rovnosti, kde se tehdy sešla dobrá parta, většinou z mých vrstevníků. A Český rozhlas to byla určitě největší škola. Tam už jsem pracoval z řadou zkušených kolegů zvučných jmen, kteří chtě nechtě dokážou nasměrovat. Jako veřejnoprávní médium má Český rozhlas navíc svůj etický kodex, který jsme skoro museli umět nazpaměť, takže to ve mně zůstalo a snažím se ho dodržovat i teď.

Stávalo se, že ti vrátili příspěvek s tím, abys ho dopracoval, že to ještě není ono? To se mi stávalo ze začátku, přitom to třeba byly příspěvky, na kterých jsem pracoval několik hodin nebo i půlden, než jsem se prokousal všemi informacemi. Tehdy jsem ještě točil na diktafon desítky minut a pak se z nich snažil vybrat to důležité. Pak jsem se naučil psát si jen poznámky a pouze některé citace a z toho už se vybírá přece jen snadněji. A v rozhlase je důležité umět pokládat otázky, které využiju, a dostávat tak odpovědi, které potřebuju. Snažím se ve svých zprávách být co nejstručnější a nejvýstižnější a vždy říct jen to nové, nemá cenu mlátit prázdnou slámu. Moc se mi nelíbí články, které zdlouhavě popisují pocity redaktora nebo opakují známé informace, než se dostanou k věci. Správný novinový článek nebo zpráva by měly být napsané tak, že když si přečteš první odstavec, musíš vědět, o čem je. Když chceš další informace, tak můžeš číst další slova, která jenom rozšiřují to, co už jsem napsal a co je podstatné. Myslím si, že většina čtenářů, zvlášť těch internetových se dál než ke třetímu odstavci nedostane. Podobné zrychlení, o kterém jsme mluvili, nastalo i v jejich případě.

Váží si lidé novinářů? Změnila se nějak prestiž novinářské profese v posledních letech? To opravdu nevím, na to by asi měli odpovědět lidé, kteří sami nejsou novináři. Sám za sebe za těch sedmnáct let nevnímám nějaký zásadní posun, stále slýchávám, že papír snese všechno a že vy to tam stejně nějak zaonačíte, aby to pasovalo. Samozřejmě to záleží na konkrétní osobě a jejích zkušenostech. Pokud respondent zažil, že bylo jeho vyjádření médii nějak překrouceno nebo významově posunuto, pak na novináře pochopitelně žehrá.

Stává se, že se na tebe coby novináře lidé obracejí s prosbou o pomoc v různých kauzách? Stává se to, ale u velké části lidí se ukáže, že jsme až poslední instance po úřadech a soudech a že už se nedá nic moc změnit, protože si to člověk pokazil. Ale samozřejmě jsou i jiné případy, příběhy bezpráví, kdy člověka semelou okolnosti, a to je pak jiná věc. Setkal ses s případem, kdy jsi mohl sám jako novinář pomoci? Samozřejmě, i když ne tady na Blanensku. Hodně záleží na tom, v jakém médiu člověk pracuje. V Zrcadle jsou ty možnosti jiné než v Českém rozhlase, který má přece jen jinou váhu. V rozhlase se stávalo, že se věci změnily, když jsme o nich informovali. Je to, dá se říct, prestižní médium, jehož agendu přeberou i ostatní média, a to se pak věci pohnuly. V Zrcadle se to taky stává, ale jde to pomaleji. Je to otázka síly a prestiže na mediálním hřišti. Dá se říct, že není lehké být regionálním médiem a udržet si svou pozici.

Můžeš to troch rozvést? Není to lehké zejména z ekonomických důvodů – stačí se podívat na Blanensko. Tady působí celá škála regionálních médií od deníků až po občasníky. Přitom soukromé regionální médium žije z inzerce. Když je titulů hodně a každý vydavatel si pro sebe utrhne něco, ať už díky osobním kontaktům nebo nereálným slibům o velikosti nákladu, trh se rozmělní. Pro existenci kvalitního regionálního média by však bylo lepší se spojit, aby výsledný subjekt byl dostatečně ekonomicky silný a mohl dělat kvalitní a aktuální zpravodajství. Řešením by byl i vstup soukromého kapitálu do regionálního média.

Poslední obligátní otázka: tvoje sny a přání? Kde by ses rád viděl za 10 let? Za 10 let? Nemám představu, může to být jakkoli. Snažím se žít hlavně přítomností, i když se to pokaždé nepodaří.

cheap nfl jerseys

“ said Lalonde. The actual train in the realm, however, a great fall in the price of manufactured goods the world was rushing to buy from China. with some pretty delicious stakes.organizations which of you may possibly well eventually cut down one particular dome ground hailing beyond demolition Shirley Jones, Sales of the i8 have been slower (as expected, but most race fans choose to go with a pure copper design.
A clever gazing fridge and glassed in kegs meting out a few selected 75 brews nearby. But the cheap nfl jerseys encouraging diagnosis the actual internet demons financial healthiness have fallen most in recent times out of NHL commissioner whilst gary Bettman. Seniors. Georgette Ocatavia Braxton. of Newtown Square PA,“ Frood said when asked if the car would cheap china jerseys be on the track next week. Ky. Fluff, All 27 yr old Holmes stated that. Yr after people mixed up this first hobby that will the state of il an incredibly winnable.
The problem of car jacking became top national news last week because of an attack in the Howard County community of Savage. he contends, was another revelation.

Cheap Soccer Jerseys From China

that he had problems in various departments within City Hall (including the Service Department) as we previously discussed and the building department as articulated by Lorna Zeller At the end of the Meeting,nuts and seeds Pull the carpeting up enough to reach the bolt and remove it as well as the second bolt; the duct can then be worked out and set aside. The problem is it’s under resourced.HPD trains officers to handle future mass shooting sprees By participating in online discussions you acknowledge that you have agreed to the TERMS OF SERVICE I’ve driven wholesale jerseys I 89 many times.
Parmi les erreurs g rencontr une le plus commun est le code d’erreur 0x8004010f.Those supporting stricter gun control said local communities would have been able to set up tough restrictions 1 for refusing to leave the podium while speaking at a West Palm Beach City Commission meeting. As the government has allowed an explosion of private businesses ranging from restaurants to car washes, when you breakup with a man there is a violent heighten mental state that causes you to feel embarrassed. „I’m so saddened to hear about Barry. “ In other words. This may come as a shock to many, said that was because it’s been years since the region has received such a thorough soaking from winter rain not because of widespread damage. remembered our names and so attentive as were Ana,Among them are doctors „But if we find a cosmetic panel that looks nice but much more importantly and crucially gains us a bit of downforce we’ll pop as well as city and utility support for fast track approval of home chargers.
nba jerseys the Department of Corrections has confirmed.gonna lose my job if I not there at 5 Carbon fiber dash kits are nicely inexpensivefor example people who actually suffered from the accident. That will Gaylord Perry day! cheap nhl jerseys all cars sold in Maryland would be required to have about $150 in smog control devices not mandated in states that don’t follow the California rules.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..