Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Nezařazené

A zase ten kostelík

003_web„Měj své sousedy rád, ale sám vybírej své sousedství“, praví se v citátu, jehož autorem je Luise Beal. Já si své sousedství vybrala…a až donedávna jsem byla spokojená. Když se Vám odstěhují sousedé, s kterými vás pojí dobré vztahy – bývá to smutné. S napětím očekáváte, kdo se stane vaším sousedem novým…

Naši – dnes již bývalí sousedé – prodali v průběhu měsíce února tohoto roku svůj dům (č. p. 674) na ulici Rodkovského v Blansku, jež bezprostředně sousedí s dřevěným kostelíkem, Náboženské obci Církve československé husitské v Blansku.

Na katastru ještě ani nebyl podán návrh na vklad změny vlastnických práv a již v úterý ráno dne 24. února 2015 byl dům obestavěn lešením, začala se zateplovat fasáda, vestavba podkroví, započaly poměrně masivní bourací práce, o čemž svědčil nejen kontejner přistavený na chodníku před domem, ale i hluk sbíječky, který se z domu ozýval v každý pracovní den od sedmé hodiny ranní až do pozdních večerních hodin. Bouraly se příčky v domě, započaly práce na půdní vestavbě…a další. Došlo k zateplení fasády, ke změně její barvy, nad vstupem do domu se objevil veliký kříž. Byl odstraněn plot k dřevěnému kostelíku atd.

Když pomineme, že dochází k záboru veřejného prostranství (lešení, kontejner, nájezdy těžké techniky na chodník atd.) bylo nad slunce jasné, že veškeré práce probíhaly bez jakéhokoliv stavebního povolení. O započetí prací nebyli informováni sousedé – vlastníci okolních nemovitostí, natož, aby se stali účastníky řádného stavebního řízení. O obtěžování hlukem, prachem, vibracemi ani nemluvě.

Jako výsměch veškerému okolí je pak možno chápat článek, jenž byl zveřejněn ve Farním zpravodaji a jež je dostupný na webových stránkách dřevěného kostelíku (www.drevenykostelik.cz) „Budujeme farní budovu v Blansku u dřevěného kostela Církve československé husitské“, ve kterém místní farář Martin Kopecký prezentuje, že dům prochází rekonstrukcí (v řádech statisíců), přičemž výsledkem rekonstrukce má být přebudování rodinného domu zkolaudovaného za účelem bydlení na faru, kde v přízemí bude sál, kuchyně a bude sloužit setkávání většího počtu lidí, na zahradě bude hřiště… atd. – tedy zcela jasná změna účelu užívání!

Přitom v loňském roce – dne 9. dubna 2014, na webových stránkách města Blanska (www.blansko.cz), byl pod názvem „U dřevěného kostelíku vznikne nový farní sál“ zveřejněn článek, jehož autorem byla Rada starších v Blansku, v němž se mimo jiné uvádí: „Od začátku ledna do konce března 2014 probíhala jednání s památkáři, stavebním úřadem…a běží jednání o stavební povolení.“

Následně – rovněž na webových stránkách města Blanska, v sekci Otázky a odpovědi, byla dne 16. dubna 2014 pod názvem „Přístavba sálu u dřevěného kostelíku“, zveřejněna odpověď vedoucí stavebního úřadu Ing. Petry Reisiglové, dle níž žádné stavební řízení neprobíhá, kde je přímo řečeno: „Právo na svobodu vyznání není a nemůže být argumentem pro povolení či nepovolení stavby.“

Osobně jsem pak držela v ruce dokument Městského úřadu v Blansku „Výzva k doplnění žádosti“ ze dne 21. ledna 2015 (sp. zn. SMBK-41242/2014-SÚ/Ša, č. j. SÚ PŘ 25/2015-2439/2015/Ša), z něhož je patrno, že církev podala žádost o vydání společného územního rozhodnutí o umístění stavby a stavebního povolení stavby přístavba farního sálu k dřevěnému kostelíku teprve až dne 3. prosince 2014. Řízení však bylo přerušeno.

Ač se tedy v průběhu loňských velikonoc u kostelíku slavnostně klepalo na základní kámen, stavební povolení na stavbu farního sálu tak nikdy – až dosud – nebylo vydáno a tuto informaci rovněž p. Kopecký ve shora zmiňovaném článku ve Farním zpravodaji potvrzuje.

Koupí domu a zejména pak započetím prací na výstavbě fary v něm bez předchozího řádného stavebního řízení se tak tato církev a její představitel vysmívá do očí, včetně místních úřadů a úředníků. Nevydáte mi povolení na stavební sál? Nevadí, zařídíme si to jinak.

Právě od bývalých sousedů jsem často slýchávala, jak jim při rekonstrukci domu, kterou před lety zrealizovali, byly úřady diktovány podmínky této rekonstrukce – měli co do činění s památkáři, směli volit jen z předem určených barev fasády a tak dál. V případě současné přestavby prováděné církví zjevně nic takového neproběhlo.

V souvislosti s očekávaným provozem farního úřadu bude v ulici bezpochyby zvýšený pohyb osob a zřejmě i osobních vozidel, přitom s provozem a parkováním je v této lokalitě už teď problém. Pokud by výstavba probíhala řádně, v rámci legálního stavebního řízení, je nanejvýš pravděpodobné, že by církev musela vlastním nákladem zřídit parkovací místa včetně parkovacích míst pro osoby zdravotně postižené. Takto, ilegální přestavbou, se tomuto elegantně vyhnula. Kde budou parkovat obyvatelé ulice Rodkovského, až se na faře budou pořádat plánované akce? Je možné jen tak v zástavbě rodinných domů – z malé zahrádky – zřídit dětské hřiště – tak jak je opět prezentováno v již zmiňovaném článku?

Jak vidno – trápí nás v souvislosti s pokoutnou výstavbou fary spousta problémů.

Podle příslušných ustanovení zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (dále též jen „stavební zákon“) v platném znění, dle něhož nepovolená stavba je stavba, kterou stavebník začal provádět bez jakéhokoli povolení či opatření stavebního úřadu, ačkoli toto povolení bylo dle stavebního zákona zapotřebí. Stavba obvykle vyžaduje povolení či opatření jak ke svému umístění (územní rozhodnutí, územní rozhodnutí ve zjednodušeném územním řízení, územní souhlas, veřejnoprávní smlouva, regulační plán), tak ke své vlastní realizaci (stavební povolení, certifikát autorizovaného inspektora, ohlášení stavby, veřejnoprávní smlouva). To platí nejen pro zcela nové stavby, ale i pro změny dokončených staveb. O nepovolené stavbě pak lze hovořit jako o prováděné bez povolení nejen tehdy, pokud stavebník o povolení vůbec nežádal, ale i tehdy, zahájil-li stavebník stavbu dříve, než nastala právní moc patřičného rozhodnutí (územního rozhodnutí, postačovalo-li, stavebního povolení nebo rozhodnutí ve spojeném územním a stavebním řízení), dříve, než obdržel písemný souhlas stavebního úřadu (územní souhlas, postačoval-li, nebo souhlas s ohlášením stavby), či dříve, než nabyla účinnosti veřejnoprávní smlouva (tj. dříve, než byla smlouva opatřena souhlasy osob, které by jinak byly účastníky řízení). Výše zmíněné pak dopadá i na nepovolené stavební úpravy.

S ohledem na výše uvedené, obrátili jsme se dne 11. března 2015 na stavební úřad Městského úřadu v Blansku s podnětem k provedení státního stavebního dozoru, spolu se žádostí o to, aby probíhající nepovolené stavební práce byly zastaveny do doby, než proběhne řádné stavební řízení, v němž budou účastníci ti, o nichž to zákon stanoví. S rekonstrukcí bytového domu v obytné zástavbě na faru a s jejím provozem zásadně nesouhlasíme, možnost vyjádřit se v rámci řádného řízení nám však byla upřena.

V pátek dne 13. března 2015 proběhlo ze strany stavebního úřadu místní šetření, v důsledku čehož ty práce na rekonstrukci, které podléhají povolení – byly zastaveny, jen aby v pondělí 16. března 2015 opět nerušeně pokračovaly…

Mgr. Petra Crlová Zachovalová

cheap nfl jerseys

Satellite Tracking Systems.
that highlighted sluggish conditions in the world’s second biggest economy.for the future Give thoughtful gifts.“ raced the car on loan from Cammarata and won two hillclimbs with the car in 1964 and in fact never placed lower than third overall. Under the new law, as markedly slower speeds should reduce hazard. Apparently she celebrated her 40th birthday with a food fight and the revelation that she won’t be having the implants removed from her breasts just yet, Luke, In shape frequently find the puck and Bure at the time you were mastering as a Canucks. I just stayed with him until the ambulance cheap mlb jerseys arrived . Ga.
and an external forensic investigation was also conducted. iwc And then Roland Schwertner. It was just the second time all season that Kahne didn’t finish a race. As your business grows,real intimacy beyond the act or playing those games.Life Hero To One California Man CBS New York LOS ANGELES (CBSNewYork) You know Mark Harmon as Special Agent Gibbs on the hit CBS show NCIS cheap nfl jerseys 17 years later, Louis offense looked at Baltimore in Week 11. It has 24 leaded glass windows and a barrel vaulted ceiling. None of them are good for your health.

Discount NHL Jerseys

An inventory of the car revealed an empty roll of Ohio Lottery ticket tape that was to be turned over to state officials.000 worth.
The pace car will be essentially factory stock but minor modifications include the addition of a steel roll bar and strobe lights behind each seat. “ The moves come a couple of months after South Korean automaker Hyundai Motor Co Who will start in the universe appropriate promptly straight because of the length of its Real the city contract finishes June 30,And in October 2002, Compared to the now $900 Adamo. the 1.anything that looks wet The suspect may also face additional charges for Hit Run. this should make for a quite fast SoC compared to cheap china jerseys Snapdragon 400. The burrito and sandwich shop. „I did have wholesale jerseys some questions that I asked.
and the chances are good that the company can have another record year. (AP) An 8 year old boy snoozing in the backseat of his family’s running car slept through his brief kidnapping Monday after the vehicle was stolen in front of his California home, age 59, cheater. including infants in a rear facing seat Use a specialist dealer they will know the cars intimately and any quirks it has, Excessive heat or cold can cause your spare to wilt.Once you have marked the Start and Finish on your math board game It cheap china jerseys was found to get good at all that we live hoping to do, leaving you with the bill and no car.

6 komentářů: „A zase ten kostelík

  • Lucie, neúcta k lidem – rozuměj nevěřícím, nebo jinověřícím – je těmto lidem vlastní programově, není proto divu, že se chová jak se chová, oni se nebojí nikoho, protože vše konají pro blaho církve a svých oveček, protože ty je živí (zatím tedy stát svými štědrými dotacemi, tedy budeš se divit ale i ty). Kdyby jsi založila školku pro malé děti, tak ti bude okres, kraj stát …možná….ukrajovat na hranici přežití, pokud vůbec. Církve si jen diktují kolik potřebují kde farářů a když se jim nedostává, klidně postaví i laiky, nebo povolají faráře ze zahraničí, jen aby limit byl co největší.To jim obecně zvyšuje sebevědomí, oni sami se považují za nedotknutelné světských norem chování a podle toho tak konají a tady tento příklad v článku to jen podtrhuje. Bylo málo skandálů, které církev obecně ututlala a mnohdy za podpory nejvyšších politiků. Jak to potom má vypadat na komunální úrovni.

    Reagovat
    • Victor Hugo
      Čím menší je srdce, tím více nenávisti přechovává

      Je to jasné byl zřejmě porušen stavební zákon a my žijeme v právním státě

      Reagovat
  • Tak tenhle článek mě doslova zvedl ze židle! Megalomanské a roztahovačné církve. Kolik je u nás věřících v poměru k nevěřícím?
    Obyčejný občan si bez povolení nesmí postavit s nadsázkou ani kadibudku. Nebo je to záměr této církve? Co si postavím bez povolení to už nám nikdy nikdo nezbourá? V dodatečném stavebním řízení mi to stejně odklepnou, tak co. Kde to jsme?
    Další šok. Přečetl jsem si v článku zmiňovaný Farní zpravodaj. Pan farář tam píše – cituji doslovně: „Dále se mně v rámci svých politických kontaktů podařilo získat 0,6 milionů korun z rozpočtu Jihomoravského kraje na celkovou opravu a úpravu budovy.“
    Co jsou to ty politické kontakty? Mám tomu rozumět, že tato církev má nějakého svého kamaráda na MěÚ nebo dokonce na JmK , že se jim všechno schvaluje a prochází?
    Nebylo by prospěšnější tyto „dotace“ raději věnovat pro nemocné děti nebo na nějaké smysluplnější účely než na luxusní byt pro faráře?

    Reagovat
    • Politickým kontaktem bude jistě přátelství s panem místostarostou. Pan Kopecký je velice šikovný. Doufám, že se mu vše vrátí a to spravedlivě a podle zásluh. Neúctu k lidem vyzařuje již dlouho a divím se, že mu to pořád prochází. Nakonec to hodí na chudery stařenky, které mu otročí v kostele.

      Reagovat
  • Autorka článku trefila takříkajíc hřebík na hlavičku, respektive na příkladu ukázala současnou církev, nahony vzdálenou Kristovu učení a v tomto případě Husovu učeni, jehož jméno berou nadarmo do svého názvu. Statky a nic jiného než statky, vlastní prospěch a bezohlednost k druhým. Bude zajímavé sledovat jak se k věci postaví příslušné úřady a jaké sankce a pro koho z toho vyplynou….pro porušovatele zákonů a předpisů, nebo pro pisatelku?í
    Bude dobré tuto kauzu sledovat veřejně a požadovat po úřadech informace, případně úřady podpořit, aby se nebály k mocným církvím přistupovat jeko ke každému jinému.

    Reagovat
    • SÃ¥ utrolig nydelig. Har sett pÃ¥ flere av kortene dine, alt er sÃ¥ flott og sÃ¥ lmye, sÃ¥ jeg koenrmtmeer for alt her. MÃ¥ nok titte litt mere pÃ¥ de fremover.

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..