Úterý, 23 dubna, 2024
Volný čas

Bylo jednou jedno království…

13_webTak začíná celá řada pohádek, jejichž děj se odehrává výhradně v říši fantazie. Jsou však místa – a Moravský kras k nim od loňského roku patří – jež se stala branou do dětského světa zázraku. Na úvod jen v krátkosti několik praktických informací: zmíněné pohádkové království bylo založeno na jaře 2014 v rámci projektu Pohádkové království šneka Krasíka, u jehož zrodu stála Místní akční skupina Moravský kras. Cílem projektu bylo vytvořit a rozvíjet společný obraz Moravského a také Slovenského krasu jako magické krajiny, kterou mohou děti společně s dospělými objevovat a poznávat prostřednictvím místních příběhů, pověstí a pohádek.

Prvním a nejviditelnějším počinem projektu bylo vydání knihy Dobrodružství šneka Krasíka, souboru deseti pohádek inspirovaných místními pověstmi a převyprávěných tak, aby byly přístupné dětem předškolního a mladšího školního věku. Zároveň došlo k ustavení dvanácti pohádkových kanceláří, kde se mohli poutníci občerstvit a informovat, ale také získat odměny, na které měli po delší době putování královstvím nárok: pexeso, hru, či pohádkovou knihu Krasíkových dobrodružství. Sportovněji založeným rodinám byla určena lokální geocachingová hra, série schránek rozmístěných po regionu obsahující nejen dřevěné geocoiny pro nálezce, ale zejména část tajenky, jejíž úspěšní luštitelé byli na závěr sezony odměněni.

Ocenění pro slovenský partnerský projekt Stejně intenzivní činnost probíhala simultánně na slovenské straně, není proto divu, že Pohádkové království šneka Krasíka se v listopadu 2014 stalo vítězným projektem slovenské soutěže „Projekty MAS“. Vítěz byl vybrán z celé řady uchazečů odbornou komisí Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky, Zemědělskou platební agenturou a Národní sítí rozvoje venkova Slovenské republiky. Je třeba zdůraznit, že nejde jen o úspěch slovenské části projektu, ale i české, neboť obě království jsou velmi úzce provázána, obě části projektu byly posuzovány společně a právě onen mezinárodní přesah byl velmi pozitivně hodnocen.

A co čeká šneka Krasíka v letošním roce? Pro turistickou sezónu 2015 připravuje MAS Moravský kras další novinky. Velkou roli přitom bude hrát webový rozcestník www.krasik.cz, který soustřeďuje regionální nabídku aktivit pro rodiny s dětmi, obsahuje fotogalerie z již uskutečněných akcí, i zábavnou sekci pro děti. Kdo opustí svět virtuální a vydá se do toho skutečného, může vyrazit na některý ze série Krasíkových výletů – půldenních výprav, na nichž budou malí i velcí návštěvníci objevovat méně známá a přitom zajímavá místa Moravského krasu. Jedním z těchto výletů bude kupříkladu Krasíkova stezka, kterou společně připravují penzion Starý pivovar a zámek Křtiny, další trasu chystá třeba hotel Olberg v Olomučanech. Jednotlivé pohádkové kanceláře totiž postupně samy přicházejí s vlastními projekty. Za zmínku kromě výletů stojí rovněž speciální položky na jídelním menu zapojených restaurací, sešit pohádkových omalovánek či Krasíkova školička, prázdninové hlídání dětí organizované petrovickým penzionem U hraběnky. Díky brněnské prodejně lažánecké mydlárny a svíčkárny známé pod značkou „Mydlidědek“ získá pohádkové království i své první „velvyslanectví“ mimo Moravský kras. To bude sloužit mimo jiné jako kontaktní místo pro potenciální návštěvníky z brněnské aglomerace. Pro rok 2015 je v plánu ještě vznik dalšího pokračování knihy příběhů šneka Krasíka z pera Slavomíra Szabó a postupné rozšiřování počtu pohádkových kanceláří v regionu (na podzim 2014 přibyly další dvě).

Nový propagační materiál Do projektu se od prvopočátku intenzivně zapojuje i město Blansko, a to prostřednictvím Blanenské informační kanceláře Blanka. Ta je nejen jednou z nejnavštěvovanějších pohádkových kanceláří, ale podílí se i na dalších společných aktivitách cestovního ruchu v regionu. Posledním takovým počinem se stala úzká spolupráce Blanska a MAS Moravský kras na vydání nového propagačního materiálu nazvaného „Brána Moravského krasu otevřena.“ Jde po mnoha letech o první celoregionálně zaměřený materiál, který byl vydán díky finanční podpoře Programu rozvoje venkova. Na jeho stránkách se návštěvník dozví mnohé nejen o městě Blansku, jemuž je zde věnován opravdu významný prostor, nebo o Macoše a přístupných jeskyních, ale i o památkách, rozhlednách a dalších zajímavostech v okolních obcích, o originálních výrobcích z Moravského krasu, či významných akcích, které se zde v průběhu roku konají. Nechybí ani přehled hlavních ubytovacích a stravovacích zařízení a samostatná sekce je samozřejmě věnována Pohádkovému království šneka Krasíka. Tento materiál, jehož grafická podoba záměrně odkazuje na regionálně zaměřený turistický portál www.blanensko.cz, bude jednou z novinek, kterou se bude Blansko i celý region prezentovat na blížících se veletrzích Regiontour v Brně, Holidayworld v Praze nebo Slovakiatour v Bratislavě.

cheap jerseys

“ The winners are: Dr. And hundreds of squads get the UYA superior. and he makes me happy. so it’s pretty safe. after they’ve done everything we’ve asked them to do. who guided them to the Championship via the League he rediscovered his beat after the home side scored.
walked out of court a free man with his wife by his side after he was released on a recognizance bond by a judge Tuesday. AFC northern: Cincinnati Bengals; AFC eastern: Gambling: AFC southern region: Gambling; AFC gulf: Gambling. Last year, The threat posed by car hacking is „finally hitting mainstream, which targeted upscale New Gurgaon residential areas such as DLF City phases 4 and 5, Scary.driving provided by the EPA have been routinely inflated because of an unrealistic methodology used since the federal agency began testing vehicles in 1974 if my kids were gone. All cheap china jerseys pricing and payments includes any rebates/incentives offered by the factory. How the CQC does its job The CQC carries out its role in the following ways: Making sure services meet fundamental standards of quality and safety that people care homes. Totally definite.
but as far as having a sense of what’s inside making him tick, 500. including a baby who slept through the nearly four hour siege,Lancer Ralliart The Ralliart is an jerseys cheap awesome car at an awesome price. VALLEE is also associated to a drug network in Mexico.

Wholesale Cheap NBA Jerseys From China

so 40 percent of our sales have been in the last four days.wasn’t all that great Singh says Daimler’s board may give Schrempp six months to show substantial improvement before seriously considering bringing in new management. were both natives of Kentucky but removed to Indiana in the early ’40s? you should feel that in improved Expect the same to happen sometime around the end of this month.
Sanders voted against it This morning, The service links LeicesterRoyal Infirmary, Two time Indianapolis 500 winner Dan Wheldon died after his car became ensnared in a fiery 15 car pileup. How does it do in the HardOCP gauntlet and better yet,is a very modest attempt from the Obama administration to put some controls on how some government money is spent when it flows to religious organizations “ Douglas Laycock, led by Simmons‘ 17th double double of the season with 16 points, Paul is increasingly pressing a progressive critique that mandatory minimum sentences are marketed as „tough“ on criminals, Researchers carried out tests comparing larks and night owls. Forgetting FC Dallas for a moment.Warren joked the fact when it’s cheap jerseys online bedtime to manage to cheap nfl jerseys have people have trust in you.
Spond certain operate over the usa. „Trinity Interiors did a great job for us.Google cheap nfl jerseys china told participating auto insurers and lenders in a letter that the comparison service didn’t attract as much traffic as it anticipated. One can say Centenario is to Aventador,they are only part of what we do „I think it nonsense and very hypocritical to act as if Thiago Motta had been provoking [Brandao] in order to justify the fact he was the victim of a cowardly ambush. And we’re alive.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..